Hodnocení životního stylu studentů oboru Ochrana veřejného zdraví - Schovánková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce shrnuje teoretické poznatky v několika oblastech životního stylu. Přináší základní informace o výživě, o pozitivním působení přiměřené pohybové aktivity, poukazuje na negativní důsledky kouření a konzumace alkoholu, zmiňuje se o vlivu stresu a nedostatečného spánku. Výzkumná část práce mapuje životní styl studentů oboru Ochrana veřejného zdraví na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Ukázalo se, že studenti se sice stravují pravidelně, ale chybí jim dostatek ovoce a zeleniny ve výživě, malé procento z nich se věnuje pravidelné pohybové aktivitě. Celkem 52 % dotázaných studentů je spokojeno s vlastním životním stylem. Na otázku, zda si myslí, že studium právě daného oboru nějak ovlivnilo jejich životní styl, odpovědělo 38 % kladně. Výsledky této práce tedy poukazují na to, jak studenti oboru Ochrana veřejného zdraví dodržují zásady zdravého životního stylu a jak jsou se svým životním stylem spokojeni.
Lifestyle evaluation of students of Public health protection
Keywords: životní styl; zdraví; determinanty zdraví; podpora zdraví; lifestyle; health; health determinants; support of health