Výskyt hmyzu řádu Lepidoptera na hřbitovech Pelhřimovska - Růžička, Libor (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná práce volně navazuje na autorovu bakalářskou práci: Výskyt řádu Lepidoptera na okrese Pelhřimov. Nyní se zabývá a shrnuje výsledky průzkumu nočních motýlů v sezoně 2014 na území pěti hřbitovů tohoto okresu. Studovaná oblast se nachází na jihu Čech v Kraji Vysočina. Z entomologického hlediska jde o chladnější oblast s menší druhovou diverzitou řádu Lepidoptera. Hřbitovy samotné jsou z pohledu výzkumu a výskytu hmyzu velice zajímavé lokality, které zatím unikaly pozornosti entomologů, ale mohou představovat významné refugium v jinak uniformní krajině. Po dobu mé diplomové práce zde bylo zjištěno 130 druhů nočních motýlů. Jako druhově nejbohatší ze sledovaných lokalit byla vyhodnocena lokalita č. 5 (hřbitov Cetoraz), s dokladovaným výskytem 63 druhů řádu Lepidoptera.
Synantropis lepidopterans in Pelhřimov cemeteries
Keywords: motýli; Lepidoptera; hřbitov; Pelhřimovsko; ochrana; butterflies; Lepidoptera; cemetery; Pelhrimovsko; protection