Kontaminace syrového kravského mléka psychrotrofními mikroorganismy. - Šimák Líbalová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se zabývá možnými příčinami pomnožení psychrotrofních mikroorganismů při manipulaci nebo úložném procesu syrového kravského mléka . Jejich počet může dosahovat počtu mesofilních mikroorganismů zvláště při nedodržení úchovných teplot skladovaného mléka. Podobné procentuální zastoupení pak mají lipolytické a proteolytické psychrotrofní bakterie, které svou schopností tvořit termostabilní lytické enzymy představují největší riziko při náročnějších technologiích zpracování mléka. Analyzuje poměrně těsné vztahy mezi celkovým počtem prychrotrofních mikroorganismů a proteolytickými i lipolytickými psychrotrofními bakteriemi a statisticky hodnotí sezonní vývoj zastoupení celkového počtu psychrotrofních a mesofilních mikroorganismů na souboru dat v letech 2005 a 2006.
CONTAMINATION OF RAW COR´S MILK WITH PSYCHROTROPHIC MICROORGANISMS
Keywords: mléko; celkový počet psychrotrofních mikroorganismů; počet proteolytických psychrotrofních bakterií; počet lipolytických psychrotrofních bakterií; sezónní dynamika mikroorganismů; milk; psychrotrophic bacteria count; proteolytic bacteria count; lipolytic bacteria count; seasonal dynamism of microorganisms