Feministická filosofie pod vlivem Simone de Beauvoir - Drakslová, Alena (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce Feministická filosofie pod vlivem Simone de Beauvoir je zaměřena na zkoumání rozdílu mezi muži a ženami a jejich nerovnoprávného společenského postavení, které je doplněno o pohled na danou problematiku v antické společnosti. V analytické části je věnována pozornost významnému feministickému dílu autorky Simone de Beauvoir. V teoretickém oddíle je práce zaměřena na rozlišení klíčových termínů, jako je například pojem gender, pohlaví či genderové stereotypy a dále pak na vymezení základních etap feminismu. Následně je v této práci zohledněn koncept feministické teologie, politiky i etiky, který je pro danou problematiku rovněž velmi podstatný. V názorech, životě i díle autorky S. de Beauvoir, je poukazováno zejména na neobvyklý přístup a nadčasové poznámky, které se zasloužily o vznik feministické filosofie.
Feminist philosophy influenced by Simone de Beauvoir
Keywords: Diskriminace; feminismus; filosofie; gender; postavení ženy ve společnosti; rovnost; Simone de Beauvoir; Discrimination; feminism; philosophy; gender; status of women in society; equality; Simone de Beauvoir