Meditování v meziválečném období. Komparace meditativní poezie Františka Halase a Josefa Hory vydané v letech 1927-1936 - Farkas, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zaměřuje na meditativnost a spirituální pojetí poezie Františka Halase a Josefa Hory, dvou významných českých básníků 20. století, a to ve sbírkách vydaných mezi léty 1927 - 1936. Zabývá se charakteristikou pojetí meditace u obou básníků, jejichž poezie sdílí mnohé motivy a některá témata, k nimž patří například ticho, tma, noc, láska a další. Také se zaobírá otázkou, v čem se jejich pojetí blíží a prolínají, v čem se odlišují, a obecněji srovnává jedinečnost práce s těmito tématy a motivy u Františka Halase a Josefa Hory v daném období.
Meditating in the Interwar Period. A Comparison of František Halas' and Josef Hora's Meditative Poetry Published from 1927 to 1936
Keywords: František Halas; Josef Hora; meditativnost; česká poezie; česká literatura; František Halas; Josef Hora; meditativeness; Czech poetry; Czech literature