Vyhodnocení vybraných vlivů na užitkovost masných plemen skotu - Zídková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce měla za cíl porovnat užitkovost masných plemen skotu. K porovnání byla vybrána plemena Aberdeen Angus a Highland. Data o těchto plemenech byla zjišťována na ekofarmě Branišov a na ekofarmě Bořanovice v oblasti Národního parku Šumava. Plemeno highland cattle ? skotský náhorní skot bylo dovezeno do České Republiky v roce 1991 ze Skotska do horských podmínek NP Šumava na farmu Branišov. Toto plemeno patří mezi extenzivní masná plemena malého tělesného rámce, nazývané také jako hobby plemeno. Plemeno aberdeen angus patří k nejrozšířenějším masným plemenům na světě. Pochází ze severovýchodního Skotska, kde již počátkem 18. století byl vyšlechtěn masný užitkový typ skotu později křížený plemenem shorthorn. Aberdeen angus je plemeno geneticky bezrohé menšího až středního tělesného rámce. U plemen byl hodnocen růst zjištěním živé hmotnosti při narození, ve věku 120, 210 a 365 dnech věku. Ze zjištěných dat sledovaných souborů byly vyhodnoceny základní statistické charakteristiky (četnost, aritmetický průměr, minimum, maximum, směrodatná odchylka). Průměrná hmotnost telat plemene HI při narození byla 25 kg u býčků a 20 kg u jaloviček. Ve 365 dnech dosahovala průměrná hmotnost u býčků 301 kg a u jaloviček 264 kg. Průměrná hmotnost telat plemene AA při narození byla 37 kg u býčků a 34 kg u jaloviček. Ve 365 dnech dosahovala průměrná hmotnost u býčků 485 kg a u jaloviček 365 kg. Dále byly hodnoceny reprodukční ukazatele a mateřské vlastnosti krav. Ze zjištěných dat byl vyhodnocen vliv otce, pořadí porodu a měsíce otelení na hmotnosti telat. Vliv otce na růst telat u plemene AA nebyl statisticky významný. Nejvyšší živou hmotnost ve 120, 210 a 365 dnech měla telata u AA při 3. otelení. U plemene HI byl vliv pořadí otelení na živou hmotnost telat statisticky nevýznamný. Nejvyšší živou hmotnost (120, 210 dnů) měla telata narozená v měsíci srpnu u plemene AA (175,64 kg resp.275,27 kg) a u plemene HI (ve 210 dnech 183,33 kg). Z hlediska ekonomiky je chov těchto plemen bez dotací ztrátový. S dotacemi činí zisk na VDJ u plemene AA 6 876 Kč a u plemene HI 10 186 Kč. Výsledky prokázaly, že k zajištění rentabilního chovu krav BTPM by se jalovice plemene aberdeen angus měly poprvé otelit ve věku 24 měsíců, musí být zajištěna dobrá plodnost krav, vysoké přírůstky telat a také vysoká dlouhověkost krav.
Evaluation of selected influences on performance of beef cattle
Keywords: skot; aberdeen angus; highland; ekologické zemědělství; masná užitkovost; cattle; Aberdeen Angus; Highland; organic agriculture; beef performance