Kardiochirurgická péče o seniory - zdravotní a sociální aspekty - Kurfirst, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2014)
Kardiovaskulární onemocnění jsou stále hlavní příčinou mortality a morbidity ve vyspělých zemích. Zároveň je z dostupných demografických údajů patrné stárnutí populace a tím i přibývání pacientů, kteří jsou pro své srdeční onemocnění léčeni ? jak konzervativní a intervenční, tak chirurgickou cestou. V teoretické části této práce je postupně popsána charakteristika a patofyziologie stárnutí s přihlédnutím k jednotlivým orgánovým systémům. Dále jsou probrána jednotlivá onemocnění srdce, která jsou v současné době řešena chirurgickou metodou. Jde hlavně o ischemickou chorobu srdeční, onemocnění aortální, mitrální a trikuspidální chlopně a srdeční arytmie. Je popsána předoperační příprava, průběh operace i časné pooperační období. Zároveň s chirurgickou je probrána i farmakologická a intervenční léčba. Pozornost je věnována také odlišnostem v chirurgické péči o seniory ? stanovení operačního rizika, předoperační přípravě, průběhu operace i pooperačnímu průběhu a rehabilitaci. Je zmíněn i důležitý aspekt při hodnocení úspěšnosti léčby daného onemocnění ? kvalita života. Práce podává informace o její definici, možnostech sledování a hodnocení v pooperačním průběhu. V neposlední řadě je zmíněna i sociální problematika pacientů v seniorském věku. Výzkumná část je pak zaměřena na hodnocení klinického stavu pacientů v předoperačním, perioperačním a pooperačním období. Jsou zaznamenána jednotlivá přidružená onemocnění, data z průběhu operace a pooperační komplikace. Dále je pak výzkumná část zaměřena na potvrzení jednotlivých hypotéz, což bylo provedeno dotazníkovým šetřením před operací a 1 rok po operaci. Výzkumné části se zúčastnilo celkem 310 pacientů.
Cardiac care for the elderly - health and social aspects
Keywords: Kardiochirurgická péče; senior; kvalita života; SF-36; Cardiac surgery care; senior; quality of life; SF-36