Etický kodex a jeho význam pro profesní kompetence - Hejdová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Každá profese má určité kompetence. Některé kompetence, které nejsou přímo ohraničeny zákonem, podléhají tzv. etickému kodexu. Nejznámější oblastí, která podléhá etickému kodexu, je lékařství. V teoretické části bakalářské práce vymezím na základě odborné literatury pojem etický kodex, a budu se dále věnovat profesím, které etickému kodexu podléhají. Ráda bych porovnala funkci etického kodexu v minulosti a nyní. Ráda bych se zaměřila na etický kodex učitele, sociálních pracovníků, sester a lékařů, policie a popř. novinářů. V praktické části práce se pokusím zjistit, zda se profese, které jsem popsala v teoretické části, opravdu řídí etickými kodexy. Pro vypracování své bakalářské práce použiji nejprve metodu komparace, kdy porovnám historii s přítomností. Potom zanalyzuji informace získané z řízeného rozhovoru se zástupcem některé z uvedených profesí.
Ethics code and his sense for professional competences
Keywords: etika; etiketa; pokora; morálka; etický kodex; systém etických kodexů; hlavní zásady; historie a současnost etických kodexů; etický kodex obchodních konzultantů; lékařů; pracovníků ve veřejných službách; Ethics; etiquette; humility; morality; ethics code; a system of ethics; guiding principles; history and present of ethical conduct; code of ethics of business consultants; doctors; workers in public services