DVORSKÁ MORALISTNÍ LITERATURA A ŠPANĚLSKÁ UROZENÁ SPOLEČNOST ZLATÉHO VĚKU - Elexhauserová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním tématem této diplomové práce je ‚qDvorská moralistní literatura a španělská urozená společnost zlatého věku.'' Cílem práce je představení dvorské moralistní literatury zlatého věku, tak jak ji vnímali doboví spisovatelé. V šesti kapitolách budou představena zásadní díla dvorské literatury, která přímo ovlivnila chování dvorské společnosti a podílela se na vytváření mentality urozených vrstev. Čtenář tak získá ucelený pohled nejen na dvorskou literaturu a kulturu španělského zlatého věku, ale i na celou dvorskou společnost.
Courtly and moralistic literature and Spanish aristocratic society of the Golden Age
Keywords: šlechta; zlatý věk; moralisté; dvůr; panovník; ideál; ctnost; aristocracy; Golden Age; moralistic; court; Sovereign; an ideal; a virtue; literature