Mluva v obci Pištín ve třech generacích - Jirkovský, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, zda a jaké nářeční rysy se vyskytují v běžné mluvě tří generací obyvatel obce Pištín. Výzkum probíhal na základě analýzy rozhovorů získaných od šestice rodilých mluvčích. Fonetický přepis těchto rozhovorů je součástí příloh. V teoretické části práce přibližuji problematiku českého národního jazyka a jeho útvarů, se zvláštním přihlédnutím k charakteristice jihozápadočeské nářeční podskupiny. Praktická část sestává z rozborů (fonetických a morfologických) dílčích promluv.
Specific language in Pištín in three generations