Subjektivně vnímaná kvalita života klientů Seniorského domu Písek - Kovářová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této bakalářské práce je Subjektivně vnímaná kvalita života klientů Seniorského domu Písek. V seniorském věku je kvalitní život velice důležitý. Většinou se kvalita života začíná odvíjet od připravenosti na vlastní stáří. Důležitým faktorem je míra autonomie a rozsáhlost změn, které s sebou stáří přináší. Zásadní roli hraje také zdravotní stav, který může seniora omezovat. Teoretická část je zaměřena na kvalitu života a faktory, které ji ovlivňují. Dále jsou v práci zmíněny pojmy jako stáří a stárnutí, členění stáří, či změny ve stáří, ať už se jedná o změny fyzické, psychické nebo sociální. Cílem praktické části bakalářské práce bylo zjistit, jak vnímají kvalitu života klienti Seniorského domu Písek. Výzkum byl realizován pomocí metody SEIQoL a jako doplňková metoda byl zvolen polostrukturovaný rozhovor. Respondenti byli vybráni záměrným výběrem, v tomto případě tři muži a pět žen v různém věku, žijící v Seniorském domě Písek a s rozdílnou délkou pobytu. Z výzkumu vyplývá, že většina klientů má stejné nebo hodně podobné životní cíle či hodnoty, se kterými jsou ve většině případů spokojeni. Index kvality života byl u šesti respondentů vyšší než 70%. Dílčím cílem bylo zjistit, v kterém z životních cílů mají senioři nejnižší pocit naplnění a z jakých důvodů. Z rozhovorů jsem zjistila, v kterém z životních cílů vnímají nejnižší pocit naplnění jednotliví respondenti, ale tyto výpovědi se lišily u každého respondenta. U každého seniora jsou životní cíle individuální, proto se na tuto otázku nedá jednoznačně odpovědět.
Subjective perception of life quality in Písek´s retirement community
Keywords: vvalita života; faktory ovlivňující kvalitu života seniorů; senior; stárnutí; stáří; SEIQoL; Quality of life; factors affecting the life quality of senior citizens; senior citizen; old age; ageing; SEIQoL