Disperzní a letová aktivita vodního hmyzu: mechanismy a důsledky pro utváření společenstev. - Vebrová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Vodní hmyz představuje převážnou složku společenstva osídlujících sladkovodní habitaty. Jednou z nejdůležitějších schopností hmyzu je přenos mezi jednotlivými lokalitami či populacemi. Pochopení mechanismu disperze je klíčové pro objasnění mnohých ekologických a evolučních procesů, jako je například kolonizace či udržování biologické diverzity. Cílem této práce je shrnutí znalostí spjatých s disperzí a vlivem faktorů, které ji ovlivňují. V rámci experimentální části byl vyhodnocen vliv environmentálních faktorů na letovou aktivitu vodního hmyzu.
Dispersal and flight activity of aquatic insects: mechanisms and consequences for community assembly.
Keywords: disperze; vodní hmyz; letová aktivita; environmentální faktory; dispersal; aquatic insect; flight activity; environmental factors