Pragmatismus a humanismus v ošetřovatelství - Hauserová, Ester (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce na téma ,,Pragmatismus a humanismus v ošetřovatelství? byla napsána pro zmapování obou těchto filosofických směrů v současné ošetřovatelské praxi. Teoretická část se zabývá filosofií, zejména tedy humanismem a pragmatismem, fenomenologií a etikou. V další části se věnuje pomáhajícím profesím, ošetřovatelství, jeho historií a filosofií a právem v ošetřovatelství. Poslední blok teoretické části je věnován práci sestry, zátěžovým situacím, syndromu vyhoření a duševní hygieně. Empirická část je zaměřena na získání a zpracování informací prostřednictvím kvalitativně ? kvantitativního šetření. Respondenty byly všeobecné sestry a studentky ošetřovatelství. Cílem práce bylo zjistit míru rovnováhy mezi pragmatismem a humanismem v ošetřovatelství a zjistit názor sester na uplatňování těchto filosofických názorů v praxi. Z výsledků práce je zřejmé, že v ošetřovatelství je rozhodně místo pro oba tyto filosofické směry, ale nejde jednoznačně říct, který z nich v současnosti převládá. Zároveň není ani jednoznačný názor sester na jejich uplatňování. Vyplývá tedy, že využívání prvků humanismu a pragmatismu je vždy individuální, v závislosti na čase a okolnostech. Byly stanoveny hypotézy a výzkumná otázka, které jsou vyhodnoceny v závěrečných kapitolách. Výsledky práce ukazují zejména na problémy, které sestry v současné praxi pociťují, ale zároveň na ně poukazují i studentky ošetřovatelství. Těmito problémy jsou zejména přetížení sester a nedostatek času. Poslední část práce obsahuje přílohy, které se vztahují k empirické části (okruhy otázek, dotazníky) a návrh tematického plánu supervizního sezení, které by bylo zaměřeno na řešení problémových situací v současné ošetřovatelské praxi.
Pragmatism and humanism in nursing
Keywords: Pragmatismus; humanismus; etický kodex; práva pacientů; ošetřovatelství; Pragmatism; humanism; code of ethics; patients´rights; nursing