Divadelní typ chlubivého vojína v Comedia Thebayda - Exnerová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou typu postavy chlubivého vojáka neboli fanfaróna z divadelní hry La comedia Thebayda, jejíž autorem je José Luis Canet Vallés. Na začátku mé práce si v teoretické části na základě různých autorů, jasně vymezuji tradici a koncept postavy chlubivého vojáka a následně si vytyčuji základní charakteristiky typického chování této postavy. Dále následuje stručné představení postav vystupujících v této hře a krátké shrnutí hry, ze které pozorujeme chování námi studované postavy chlubivého vojáka. Poté následuje samotná identifikace postavy, která se nejlépe shoduje s námi vytyčenými charakteristikami chlubivého vojáka, jenž jsou zmíněny v teoretické části. Nakonec ve své práci uvádím praktickou část, ve které detailně na námi uvedených charakteristikách ukazuji konkrétní vystupování postavy chlubivého vojáka, podkládající jeho fanfarónství.
The theatrical type of braggart soldier in Comedia Thebayda
Keywords: fanfarón; chlubivý voják; chvástání; zastrašování; braggart; braggart soldier; bragging; intimidation