Ekologie afrických společenstev koprofilního hmyzu. - Pawlik, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Byl studován vliv denní aktivity, sezóny, stáří a velikosti zdroje na koprofilní společenstvo Jižní Afriky. Zaměřeny byly všechny důležité složky hmyzí koprofauny včetně koprofágních, omnivorních a dravých brouků, a také koprofilních much. Všechny výše zmíněné faktory do určité míry ovlivňovaly abundanci hmyzu, druhovou bohatost a/nebo pravděpodobnost odstranění zdroje. Mimoto se také odlišné druhy či gildy segregují napříč studovanými faktory, čímž usnadňují koexistenci společenstva.
Ecology of African communities of coprophilous insects.
Keywords: koprofilní hmyz; koexistence; kompetice; časové segregace; prostorové segregace; druhová bohatost; coprophilous insects; coexistence; competition; temporal segregations; spatial segregations; species richness