Tvořivé činnosti v předškolním vzdělávání - Čížková, Helena (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá možností využití tvořivých činností u nejmladší věkové skupiny dětí v mateřské škole. V teoretické části jsou zahrnuty psychologické základy tvůrčích aktivit a specifika tvořivosti v předškolním období. Je vymezen pojem tvořivé činnosti a jejich význam pro dítě. Následuje zmapování tvořivých činností v edukačním procesu v mateřské škole. Praktická část je věnována sestavení programu tvořivých činností na základě RVP PV. Program zohledňuje hravost, fantazii, aktivitu dětí předškolního věku a podílí se na rozvoji tvořivého přístupu k životu. Závěr bakalářské práce hodnotí realizaci navrženého programu a formuluje pedagogická opatření s cílem optimalizace programu. Práci doplňuje videonahrávka.
Creative Activities in Preschools Education
Keywords: tvořivost; tvořivé činnosti; dětská tvořivost; hra; dramatická výchova; předškolní vzdělávání; vzdělávací program; creativity; creative activities; children's creativity; play; drama education; preschool education; educational program