Sinice dostřikové zóny pobřeží ostrovů Veruda a Ugljan, Chorvatsko - Vondrášková, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2015)
Na dvou chorvatských ostrovech, Veruda a Ugljan, byla studována společenstva sinic, v horizontálním a vetikálním směru na 16 lokalitách. V 336 vzorcích bylo nalezeno 42 druhů sinic, 1 druh zelených řas a 1 ruducha. Na obou ostrovech dominovaly Hyella spp. a Gloeocapsopsis crepidinum. Solentia spp., Kyrtuthrix dalmatica a Mastigocoleus testarum se na lokalite vyskytovaly hojně. Statistické analýzy potvrdily členění dostřikové zóny na 3 horizontální zóny. V rámci jednotlivých horizontálních zón nebyly potvrzeny rozdíly v druhovém složení biomasy ve vzorcích. Dále bylo prokázáno, že druhová diverzita sinic není závislá na orientaci substrátu vůči světovým stranám.
Cyanobacteria in the splash zone of the Veruda and Ugljan islands, Croatia
Keywords: sinice; epiliti; ednoliti; pobřeží; vápenec; zonalita; cyanobacteria; epiliths; endoliths; sea shore; limestone; zonation