Aplikace speciálních dovedností zdravotnických záchranářů v integrovaném záchranném systému - Jeřábek, Jan (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato závěrečná práce se zabývá problematikou záchrany jedinců z volné hloubky a z výšky. V úvodní části bakalářské práce jsem se zabýval technikami užívanými k záchraně osob z volné hloubky a z výšky. Nejprve byl definován materiál, uzlové techniky a také základní dovednosti, které jsou z velké většiny nezbytností při záchraně raněných při využití lanových technik. Poté byly rekapitulovány a definovány nejčastější situace, do kterých se může záchranář při záchraně, ale i při práci nad volnou hloubkou a výškou dostat a které musí následně také umět řešit. V praktické části jsem se zaměřil na zjištění, zda profesionální záchranáři, působící v rámci Jihočeského kraje znají v úvodní části nastíněnou problematiku. Metodami, využitými při skladbě této části bakalářské práce byl kvantitativní výzkum. Kvantitativní výzkum byl veden formou sběru informací dotazníkovou metodou. Dotazník byl sestaven z 24 uzavřených otázek. V úvodu na respondenta čekalo 12 identifikačních otázek. Druhá polovina dotazníku sestávala z dotazů na odborné znalosti materiálu a pracovních postupů v oblasti záchrany z volné hloubky a z výšky a měla za cíl zjistit úroveň znalostí a připravenosti pro práci s lanovými technikami. Výzkumem bylo tjištěno, že střední zdravotnický personál Zdravotnických záchranných služeb Jihočeského kraje disponuje dostatečnou znalostí v oblasti záchrany z volné hloubky a z výšky.
Special knowledge and skills of rescue workers and its application in Integrated Rescue System
Keywords: zdravotnický záchranář; záchrana z volné hloubky a z výšky; lanové techniky; medical rescue worker; rescue from free depth and from height; rope techniques