Dilemata v sociální práci s uchazeči o zaměstnání - Fenclová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce s názvem "Dilemata v sociální práci s uchazeči o zaměstnání" se zabývá etickou reflexí dilemat pracovníků úřadu práce s klienty. V textu je řešena problematika, která propojuje praktické vykonávání profese pracovníka úřadu práce s oblastí etiky. Text obsahuje pojmosloví věnované tématu, definuje osobnost pracovníka a jeho vztah ke klientovi. Zabývá se výčtem toho, s jakými klienty se pracovník při výkonu profese setkává a jaká dilemata z těchto setkání mohou vyvstat. Obsah práce se dále zabývá postihnutím základních pojmů v oblasti profesní etiky. Následně jsou definovány různé formy dilemat ve vztahu k práci s klienty. V práci jsou shrnuty i tři konkrétní etické teorie aplikovatelné na problematiku úřadů práce.Významná část práce se věnuje konkrétním dilematům, se kterými se pracovníci úřadů práce setkávají při práci s nezaměstnanými klienty. Ty jsou uvedeny v závěru práce, kde jsou v návaznosti na předchozí text doplněny formou praktických ukázek jednání s klienty. Je zde naznačeno možné reflektování problému a jednání ze strany pracovníka. Práce v závěru přináší soubor dilemat, která může přinést jednání s nezaměstnanými klienty. Využitelnost práce je na poli výuky v předmětech týkajících se etických dilemat a jejich řešení. Dále je možné text práce rozšířit pro účely doktorské práce v tématu dilemat či pracovníků konkrétního oddělení v komparaci s jiným oddělením.
Dilemmas in Social Work with Job Seekers
Keywords: nezaměstnanost; etické dilema; etická teorie; sociální práce; unemployment; ethical dilemma; ethical theory; social work