Vliv terapeutických činností na rozvoj klienta s mentálním postižením v Domově Petra - Viktorová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2008)
Terapeutické činnosti jsou chápány jako cílevědomé aktivity zaměřené na uspokojování a rozvíjení individuálních potřeb a zájmů jedince s mentální retardací. Účelem je zaměstnat klienta smysluplnou činností, rozvíjet jeho schopnosti, dovednosti a umožnit mu určitou formu seberealizace. Člověk s mentální retardací je sociální bytost a stejně jako kdokoli jiný potřebuje v rámci svých možností žít plnohodnotný život a udržovat sociální kontakty. Hlavním cílem bakalářské práce je zjistit rozsah, posoudit význam a možnosti využití terapeutických činností k rozvoji klienta s mentálním postižením v Domově Petra v Mačkově.
Influence of therapeutical activities on development of mentally handicapped clients in Domov Petra
Keywords: Mentální retardace; terapeutické činnosti; rozvoj osobnosti; jemná motorika; koncentrace; Domov pro osoby se zdravotním postižením; mentally handicapped; therapeutical activities; precise motoric; personality development; concentration; Home for mentally handicapped people