Sociální dopady katastrof a jejich řešení - Božovská, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce na téma Sociální dopady katastrof a jejich řešení se zabývá katastrofami, které provázejí lidstvo od počátku, s jejich dopady a jejich efektivním řešením. Teoretická část nás seznamuje v první kapitole s historickým nástinem katastrof, kde jsou připomenuty nejvýznamnější katastrofy, které lidstvo v minulosti postihly. Druhá kapitola je věnována největším katastrofám 21. století a je rozdělena na dvě části. První část druhé kapitoly pojednává o největších katastrofách 21. století ve světě včetně současné situace v Japonsku a druhá část nás seznamuje s největšími katastrofami 21. století na našem území. Třetí kapitola teoretické části je zaměřena na charakteristiku základních katastrof, které mohou vzniknout na území České republiky. Čtvrtá kapitola nás informuje o dopadech a následcích mimořádných událostí a krizových situací v České republice a systému jejich řešení, tedy popisuje, jak se v České republice řeší následky katastrof. Poslední kapitola teoretické části, tedy pátá kapitola, pojednává o postavení a úkolech státních orgánů a orgánů územních samosprávných celků při mimořádných událostech a krizových situací. Tato diplomová práce má za cíl specifikovat sociální dopady katastrof a navrhnout jejich řešení. Z výsledků kvantitativního výzkumu pomocí metody dotazníkového šetření vyplynulo, že můžeme potvrdit pracovní hypotézu číslo jedna, tedy že jedním z významných dopadů katastrof jsou dopady v sociální oblasti. V diplomové práci byl také proveden výzkum metodou řízeného rozhovoru, díky kterému můžeme potvrdit i druhou pracovní hypotézu, tedy že řešení dopadů probíhá většinou již v období obnovy po ukončení krizového stavu. Poznatky získané při zpracovávání této diplomové práce mohou sloužit jako komplexní analýza současného stavu České republiky v oblasti mimořádných událostí a krizových situací.
Social impacts of disasters and their solutions
Keywords: Mimořádná událost; krizová situace; katastrofa; sociální dopady; mimořádná okamžitá pomoc; humanitární pomoc; Extraordinary event; crisis situation; disaster; social impacts; immediate emergency assistance; humanitarian aid