Aromaterapie jako součást relaxačních technik - Vandlíčková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na aromaterapii jako součást relaxačních technik. V teoretické části jsem se zaměřila na oblast relaxace a regenerace. Další část se týká především charakteristiky aromaterapie, její historie a významu pro člověka. Dále jsem se věnovala rostlinným a silicovým olejům, které jsou důležitým faktorem aromaterapie a relaxačních masáží. Praktická část popisuje celý průběh výzkumu, ve kterém jsem použila jako výzkumnou metodu standardizovaný dotazník POMS. Výzkumný soubor byl složen z deseti osob, u kterých jsem aplikovala osm lekcí aromaterapeutické masáže. Výsledky šetření potvrdily, že aromaterapie je velice vhodnou alternativní metodou pro relaxační masáže.
Aromatherapy as part of relaxation techniques
Keywords: aromaterapie; aromaterapeutické masáže; silicové oleje; rostlinné oleje; masáže; relaxace a regenerace; aromatherapy; aromatherapy massage; essential oils; vegetal oils; massage; relaxation; regeneration