ANALÝZA SOUČASNÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU PODLE GILLESE LIPOVETSKÉHO A MICHELA MAFFESOLIHO: KOMPARACE A KONFRONTACE VYBRANÝCH TÉMAT, PROBLÉMŮ A KONTROVERZÍ - Volek, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce analyzuje a srovnává přístupy dvou autorů zabývajících se jevy v soudobé společnosti. Soustřeďuje se převážně na témata životního stylu a hodnot. Klade si otázky týkající se socializace a individualizace společnosti. Práce je rozdělena do čtyř částí. V první části jde o seznámení se základními termíny (postmoderna, životní styl, hodnoty) a jejich vymezení. Druhá část práce je věnována koncepci Gillese Lipovetského. Třetí část se zaměřuje na koncepci Michela Maffesoliho. Ve čtvrté části jde pak o komparaci těchto dvou myšlenkových konceptů, kdy se práce soustředí především na vysledování argumentačních střetů a třecích ploch. Na základě této komparace vyvstávají otázky a myšlenky, které jsou v závěrečné části práce prezentovány.
ANALYSIS OF CONTEMPORARY LIFE-STYLE ACCORDING TO GILLES LIPOVETSKY AND MICHEL MAFFESOLI: COMPARISON AND CONFRONTATION OF SELECTED THEMES, PROBLEMS AND CONTROVERSIES
Keywords: životní styl; hodnoty; individualismus; narcis; personalizace; kult těla; konzum; hédonismus; psychologizace; tribalismus; orgiasmus; nomád; pluralita; societa; eskapismus; imaginace; Dionýsos; Apollón; postmoderna; hypermoderna; Lipovetsky; Maffesoli; mladá generace; viruálno; osoba; komparace; sociologie; etika; každodennost; life-style; values; individualism; narcissist; personalisation; cult of body; consumption; hedonism; psychologisation; tribalism; orgiasm; nomad; plurality; society; escapism; imagination; Dionysus; Apollon; postmodern; hypermodern; Lipovetsky; Maffesoli; young generation; virtuality; person; comparison; sociology; ethics; everydayness