Právo oběti na kompenzaci za újmu způsobenou pachatelem - Rusínová, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na zkoumání práv oběti trestného činu uvedených v právním řádu České republiky. V souvislosti s právy oběti se zabývá dopadem novely trestního zákona na postavení oběti trestných činů, kdy dojde k výraznému posílení procesního práva obětí trestných činů. Oběť bude mít mnohem větší možnost se vyjádřit k trestnému činu během samotného trestního řízení, popsat vlastní psychický stav, následky trestného činu. Očekává se, že pozice oběti v trestním řízení bude mnohem silnější než dosud. Práce se zabývá analýzou procesu prokazování a rozhodování v trestním řízení o výši nároku na odškodnění oběti trestného činu majetkové újmy, ale i morální újmy způsobené pachatelem. Cílem není jen upozornit na vnímání prožité situace obětí trestného činu, ale i poukázat na obnovu narušených mezilidských vztahů mezi obětí a lidmi okolo oběti trestného činu. Pachatele je nutné přimět k tomu, aby se odpovědně pokusil o kompenzaci následků trestného činu. Cílem práce je vytvoření ucelené studie o přehledu práv oběti trestného činu uvedených v trestním řádu a poskytnutí srozumitelného návodu k tomu, jak správně vést oběť trestného činu, aby uplatnila v praxi náhradu škody z prostředků pachatele trestného činu.
Victim´s right to compensation for damage caused by the offender
Keywords: právo; oběť; pachatel; trestný čin; ochrana; viktimizace; pomoc; right; victim; offender; crime; protection; victimization; help