Netradiční výtvarné techniky u dětí předškolního věku - Šimková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na netradiční výtvarné techniky realizovatelné v mateřské škole. Cílem práce je zmapovat, jaké netradiční výtvarné techniky jsou učiteli v mateřské škole realizovány nejčastěji. Na základě výsledků ankety jsou vybrané činnosti popsány a ověřeny v praxi. Teoretická část vymezuje charakteristiku předškolního dítěte a jeho možnosti a limity pro realizaci netradičních výtvarných technik. Následně poté jsou komparovány s Rámcově vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání. Dále je provedena intuitivní analýza metodického portálu RVP s cílem realizovat deskripci využívaných výtvarných technik v praxi předškolního vzdělávání. V praktické části je zmapováno využívání netradičních technik učiteli mateřských škol. Jsou zde navrženy postupy netradiční výtvarné techniky, realizace s dětmi a evaluace.
Non-traditional art techniques in preschool children
Keywords: charakteristika dítěte předškolního věku; vývoj dětské kresby; netradiční výtvarné techniky; pojetí výtvarné výchovy v RVP PV; characteristics of a preschoolchild; development of children'sdrawing; non-traditional art techniques; the concept of art education in FEP PE