Rodinná výchova, základy sexuální výchovy a její možnosti u dětí předškolního věku - Marková, Libuše (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá oblastí rodinné výchovy a prvotní sexuální výchovy již u dětí předškolního věku. Na tuto oblast by měla navazovat sexuální výchova na základních školách, ale takto pojatou sexuální výchovu jako vyučovací předmět asi nenajdeme. Příčinou může být i to, že někteří dospělí (nejen rodiče, ale i učitelé) nevědí, jak by s dětmi měli o otázkách sexu hovořit. Práce je zpracována do dvou hlavních oblastí, ale do osmi kapitol. Oblasti se týkají zpracování na část teoretickou a část praktickou.Úvod se zabývá způsobem zpracování této práce , jejím rozdělením na jednotlivé kapitoly. V teoretické části (obsahuje 6 kapitol) se zaměřuji na problematiku rozvoje osobnosti dítěte v kontextu poznatků vývojové psychologie, sleduji možnosti rodiny i mateřské školy v oblasti rodinné a sexuální výchovy. Tato část je zpracovaná na základě použité literatury a podrobněji se zabývá pohledem specialistů na rodinnou a sexuální výchovu v předškolním věku a to nejen v dnešní době, ale i v minulosti. Zaměřila jsem se na zastoupení sexuální výchovy ve vzdělávacích programech, na primární prevenci sexuálního zneužívání a týrání, a především na možnostech využití poznatků v práci učitelek mateřských škol. Další oblast je zpracována jako část praktická (obsahuje 2 kapitoly) , která je zaměřena na program činností pro předškolní děti a na vyhodnocení funkčnosti tématického celku v konkrétní mateřské škole.
Family education, basics of sex education and its possibilities for children of preschool age