Metoda STEAM ve výuce vybraných témat biologie člověka na 2. stupni základní školy - Neubauerová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce bylo vytvoření šesti autorských didaktických her obohacených prvky STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) pro žáky 2. stupně základní školy a jejich ověření v praxi. Čtyři didaktické hry byly primárně vytvořeny za účelem osvojení znalostí (téma kosterní soustava, svalová soustava a oběhová soustava) a dvě didaktické hry byly vytvořeny za účelem upevnění znalostí. Ověření vytvořených didaktických her proběhlo na základní škole hlavního proudu, která se nachází v jihočeském městě s počtem obyvatel okolo 100 tisíc. Ověření v praxi proběhlo pomocí pretestu, posttestu I a posttestu II. V návaznosti byla vybraným žákům zadána samostatná příprava vlastních her s využitím herních principů, kterými ve výuce prošli (využití všech prvků STEAM).
Using STEAM in Teaching of Selected Topics in Human Biology at Lower Secondary Level
Keywords: STEAM; didaktická hra; výuka; vyučovací metoda; aktivizující metody výuky; zpětná vazba; dotazník; rozhovor; STEAM; didactic game; teaching; teaching method; activating teaching methods; feedback; questionnaire; interview