Výskyt a základní aspekty biologie Pseudorasbora parva (Temminck et Schlegel, 1842) na modelové rybniční soustavě na Třeboňsku - Čech, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Střevlička východní (Pseudorasbora parva) je v našich vodách nepůvodním druhem, považovaným místy za invazní. Proto je její eliminace, nebo alespoň výrazné snížení jejího počtu žádoucí, a to pokud možno ekologickým způsobem. Data pro bakalářskou práci byla získána na modelové rybniční soustavě na Třeboňsku. Jednalo se o komplex třinácti rybníků s rozlohou 203,1 ha. Rybníky patřily k vysoce úživným s průměrnou hloubkou do jednoho metru. Cílem práce bylo určit složení potravy střevličky východní a z toho usoudit míru potravní konkurence kapra obecného. Součástí práce bylo zmapování migrace střevličky východní na sledované soustavě rybníků a její lokalizaci v rybničních nádržích a zjištění početnosti populace. K odchytu střevličky v litorálu rybníků byla použita plůdková síť, na přítocích čeřen a na hlubších místech vrš. Střevlička východní se v průběhu roku nacházela ve všech částech rybniční soustavy, v rybnících i v přítocích. Největší výskyt střevličky byl zaznamenám v litorálu, nejnižší pak na volné vodě. K migraci docházelo nejčastěji při výlovu rybníků a přepouštění vody. Odběry planktonu byly prováděny planktonní síťkou v různých ročních obdobích. S výjimkou zimy, kdy plankton nebyl zjištěn, bylo složení přirozené potravy po celý rok stejné, měnilo se pouze kvantitativní zastoupení jednotlivých druhů planktonu. Na rybnících Pražský, Rod, Láska a Víra byly provedeny odchyty střevličky východní, ryby byly pitvány pro zjištění obsahu střev. Současně byla provedena pitva 4 kaprů věkové skupiny K2. Analýzou obsahu trávicí soustavy byla zjištěna shoda v konzumaci přirozené potravy obou druhů ryb.
The Occurrence and Basic Aspects of the Biology of Pseudorasbora parva (Temminck et Schlegel, 1842) in a Model Pond System located in the region of Třeboňsko
Keywords: střevlička východní; rybniční soustava; odchyt; kapr obecný; plankton; Pseudorasbora parva; pond system; catching; carp; plankton