Platnost pranostik na území Jihočeského kraje v období 1981 - 2010 - Blažková, Renata (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářské práce se zabývá platností vybraných pranostik na území Jihočeského kraje za období od roku 19812010. Součástí práce je také fyzicko-geografická charakteristika sledovaného území s důrazem na jeho povětrnostní podmínky. Práce rovněž obsahuje základní informace o atmosféře, pranostikách a reformě kalendáře. Hlavní část práce pojednává o jednotlivých pranostikách podrobněji a uplatňuje několik analytických metod na zjišťování platnosti vybraných rčení, jejich ověřování a zhodnocení. Celá práce je zakončená závěrem, který obsahuje celkové shrnutí zjištěných výsledků a ověření námi stanovených hypotéz.
Proverbs evalution in the territory of Southerm Bohemia in the period 1981-2010
Keywords: pranostiky; meteorologie; Jihočeský kraj; proverbs; meteorology; Southern Bohemia