Věrný a poctivý obraz účetnictví dle českých účetních předpisů (ČÚP) a mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) - Poláková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce bylo porovnání účetních výkazů vybrané společnosti, která vykazuje účetní závěrku dle ČÚP, ale pro svou mateřskou firmu sídlící ve Francii vykazuje účetní závěrku dle IFRS. V první části práce jsou popsány účetní metody, zásady, obsah, sestavení účetní závěrky dle českých účetních předpisů a dle mezinárodních účetních standardů včetně popisu vybraných účetních případů v IFRS finanční leasing, drobný dlouhodobý majetek a smlouvy o zhotovení (stavební smlouvy). Druhá část se zabývá skutečnými účetními případy, porovnáním vykazování ve výkazech společnosti dle ČÚP a dle IFRS. Vzhledem k omezenému rozsahu práce je porovnána pouze rozvaha a výsledovka. Na základě výsledku této části práce byla společnosti doporučena oprava účtování smluv o zhotovení v IFRS.
True and fair view of the acounts to Czech Financial Standard and IFRS
Keywords: české účetní předpisy; mezinárodní účetní standardy; vykazování; rozvaha; výsledovka; účetní případy; finanční leasing; drobný dlouhodobý majetek; smlouvy o zhotovení; Czech accounting regulations; international accounting standards; showing; balance sheet; income statement; accounting cases; financial lease; small long-lived as-sets; construction contracts.