Ošetřovatelská péče u žen s abortem - Koutníková, Radka (Jihočeská univerzita, 2009)
Porodní asistentka by měla zvládat při ošetřování žen několik rolí - musí umět komunikovat, být dobrá ošetřovatelka, měla by k ženám přistupovat emfaticky a přinášet změny a poznatky ve své práci a radit se o nich spolu s kolegyněmi, měla by umět obhájit svoje jednání a podílet se na zdokonalování ošetřovatelské péče. V práci bylo použito kvantitativní výzkumné šetření technikou sběru dat dotazníkem v kombinaci s výzkumným šetřením kvalitativním, kde byla použita metoda rozhovoru k dokreslení výzkumných otázek. Výzkumné šetření bylo prováděno v termínu od října do prosince 2008. Výzkumnými soubory byly porodní asistentky a pacientky hospitalizované na gynekologicko - porodnickém oddělení. Dotazníky pro porodní asistentky byly rozdány v 5 nemocnicích České republiky (Ústí nad Labem, Jindřichův Hradec, České Budějovice, Třebíč a Brno). Bylo rozdáno 150 dotazníků pro porodní asistentky, návratnost 105 (70 %). 15 dotazníků bylo vyřazeno z důvodu chybného vyplnění a k výzkumu bylo použito celkem 90 (100 %) dotazníků. Rozhovory s hospitalizovanými pacientkami byly prováděny v nemocnici v Ústí nad Labem. Rozhovory byly provedeny s 8 klientkami, kdy klientky byly seznámeny se strukturou rozhovoru. S jejich souhlasem byl záznam rozhovoru proveden pomocí diktafonu, následně byly rozhovory přepsány a vyhodnoceny v grafech a tabulkách. V bakalářské práci byli stanoveny čtyři cíle a čtyři hypotézy. Během výzkumného šetření bylo zjištěno, že cíle i hypotézy byly potvrzeny. Bakalářská práce se týká žen po abortu a je zaměřená na ošetřovatelskou péči, informovanost klientek, zajištění intimity klientek a na péči podle standardů. Při sběru dat se nebylo setkáno s neochotou a nevolí ze strany porodních asistentek, ani ze strany hospitalizovaných žen. Přístup obou skupin byl pozitivní a spolupráce byla 70 % ze strany porodních asistentek a ze strany žen 100 %. Obě strany se zajímali o výsledky výzkumu. Výsledky a teoretická část bakalářské práce budou sloužit jako zdroj informací pro porodní asistentky a ženy s abortem. Porodní asistentky přislíbily, že se výsledky práce nechají inspirovat k zlepšení péče o ženy s abortem. Bakalářská práce může také sloužit, jako informační brožura pro ženy s abortem a pro veřejnost. Podklad pro vyrobení letáků na gynekologicko-porodnickém oddělení či přednášek.
Nursing care women during wirt abortion
Keywords: Abort; Gynekologicko {--} porodnické oddělení; Intimita; Ošetřovatelství; Porodní asistentka; Soukromí; Abortion; Gynaecological and Obstetric Departments; Intimacy; Nursing care; Birth assistant; Privacy