Technologie ustájení a její vliv na welfare ovcí plemene Valaška. - Liška, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce bylo vyhodnocení dané technologie ustájení ovcí na jejich welfare. Pro vyhodnocení dané technologie byly prováděny kontrolní sledování chovu a pouţity místní zootechnické a veterinární podklady. Dalším zdrojem informací byly záznamy chovatele. V chovu se uplatňuje celoroční odchov na pastvě s volným přístupem do stáje. Na základě sledování a vyhodnocení získaných dat bylo zjištěno, ţe daná technologie je optimální z hlediska welfare a zdravotního stavu zvířat. Dále bylo zjištěno, ţe daná technologie ustájení je příznivá i z hlediska provozních nákladů a potřeby práce.
Housing technology and its impact on the welfare of sheep breed Valaška.
Keywords: Technologie ustájení; welfare; ovce; valaška; stabling technology; welfare; sheep; wallachian sheep