Využití pedagogiky zážitku v zařízeních ústavní výchovy - Lojdová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na využití pedagogiky zážitku v zařízeních ústavní výchovy. Cílem je vytvoření cíleného zážitkového programu pro skupinu dětí z dětského domova se školou. V první části práce jsou vymezeny a charakterizovány dětské domovy se školou jakožto součást systému ústavní výchovy, dále je charakterizována cílová skupina, představena pedagogika zážitku a zpracován metodický postup pro vytváření zážitkového programu. Výstupem práce je vytvořený návrh konkrétního zážitkového programu určeného pro skupinu dětí z dětského domova se školou a zaměřeného na posílení vztahu ve skupině, rozvoj komunikace, spolupráce a sebepoznání.
Use of experiential education in institutional care
Keywords: poruchy chování; dětský domov se školou; pedagogika zážitku; zážitkový program; behavioral disorders; children's home with school; experiential education; experiential program