Regulation of stomatal development by environmental conditions and physiological processes in the leaf - Vráblová, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá vývojem průduchů u vyšších rostlin a jeho regulací podmínkami prostředí (světlem, koncentrací CO2) a fyziologickými procesy v listech. Výzkum vycházel z předpokladu, že vývoj průduchů může být regulován signály pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z vnitřního prostředí listu, a že signál může být přenášen z děložních do pravých listů. Transgenerační efekt ve vývoji průduchů byl také studován. Pro sledování vztahů mezi prostředím, vývojem průduchů, funkcí průduchů a fyziologií listu byly využity metody molekulární biologie a rostlinné fyziologie.
Regulation of stomatal development by environmental conditions and physiological processes in the leaf
Keywords: průduchy; vývoj průduchů; Arabidopsis thaliana; průduchová vodivost; stabilní izotopy uhlíku; stomata; stomatal development; Arabidopsis thaliana; stomatal conductance; carbon stable isotopes