Analýza vnitropodnikového výsledku hospodaření vybraného střediska - Jakubcová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Hlavním cílem této diplomové práce bylo na základě provedené analýzy nákladů, výnosů a produktivity střediska vyhodnotit vlivy, které ovlivňují celkové náklady střediska a snižují jeho efektivitu. V první části práce jsou vymezeny základní teoretické pojmy, které jsou spojené s vedením manažerského účetnictví, řízením nákladů a výnosů a následnou analýzou efektivity nákladů, výnosů a produktivity. V praktické části práce je nejdříve krátce představena analyzovaná společnost, zemědělské družstvo Nemějice, a vymezena organizační struktura podniku, která je velmi důležitá pro správné stanovení vnitropodnikového výsledku hospodaření střediska. Analyzované středisko se dále člení na obchodně-výrobní úsek, který se skládá z rostlinné a živočišné výroby, úsek oprav a údržeb a úsek dopravy. Následně je provedena analýza nákladů, výnosů a produktivity jednotlivých úseků střediska, a to v každém čtvrtletí analyzovaného roku 2020 zvlášť, aby byl odstraněn vliv sezónnosti, který je v zemědělské výrobě velmi značný. Na základě provedené analýzy nákladů, výnosů a produktivity jsou stanovena opatření, která by vedla ke zlepšení současného stavu. Nakonec je zhodnocen celkový vnitropodnikový výsledek hospodaření střediska v analyzovaném roce 2020 a stanoven podíl jednotlivých útvarů na tomto výsledku. V diskusi jsou shrnuty jednotlivé výsledky práce a porovnány s výsledky prací ostatních autorů, kteří již obdobné téma řešili.
Analysis of the Internal Profit and Loss of the Selected Department
Keywords: manažerské účetnictví; odpovědnostní řízení; vnitropodnikový výsledek hospodaření; zemědělské družstvo; management accounting; responsible management; internal profit and loss; collective farm