Řešení protierozní ochrany na modelovém povodí - Malče Budský potok. - Rada, Václav (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této diplomové práci je posoudit a vyhodnotit erozní jevy na modelovém povodí Malče Budského potoka. Lokalita se nachází na katastrálních územích Besednice, Soběnov a Malče. Zde byl proveden průzkum z hlediska pedologického, hydrogeologického a klimatického. Dále byly vyhodnoceny srážkové úhrny pro nejbližší meteorologickou stanici, která se nachází v Soběnově. Pro vyhodnocení a propočítání erozních parametrů na dané lokalitě byly využity metody ztráty půdy vodní erozí dle Wishmeiera a Smithe a stanovení transportu splavenin dle Williamse a Berndta. Výsledky a následné vyhodnocení odnosu půdy bylo provedeno na základě relativně přesné metody CN - křivek. Výsledkem této diplomové práce je navržení, zobecnění a upřesnění jednotlivých faktorů pro řešenou oblast.
Solution of soil protection from erosion in model catchment - Malče Budský stream.
Keywords: eroze; ztráta půdy vodní erozí dle Wishmeiera a Smithe; stanovení transportu splavenin dle Williamse a Berndta; CN - křivky; srážkové úhrny; povodí; erosion; universal soil loss equation by Wishmeier and Smith; modified universal soil loss equation by Williams and Berndt; CN method; rain amount; catchment