Jazyk a styl v pořadu České televize Hyde Park Civilizace - Boštička, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná diplomová práce se zabývá mluvenou mediální komunikací z hlediska stylistické analýzy jazykových prostředků populárně vědeckého pořadu Hyde Parku Civilizace. Práce se úzce zaměřuje na hodnocení jazykových prostředků moderátora a pozvaných hostů. Zkoumaný vzorek sestává z průřezového jádra devíti odvysílaných dílů za první tři roky, tj. za období 2012-2014. Cílem práce je objektivně zhodnotit mluvenost živé diskuze v jednom z pořadů České televize, a přispět tak dílčí sondou k jazykové úrovni veřejnoprávního média v České republice. Výzkumná část navazuje na předchozí oddíl teoretických poznatků popisujících sféru mluvené mediální komunikace na základě prostudované literatury.
Language and Style of the Czech Television Programme Hyde Park Civilizace
Keywords: mluvenost; mediální komunikace; stylistická analýza; jazykový prostředek; pořad Hyde Park Civilizace; spokenness; media communication; stylistic analysis; language means; Hyde Park Civilizace programme