Specifické potřeby dětí s diagnózou diabetes mellitus 1. typu na středních školách - Boubalová, Hana (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá zařazením dětí s diagnózou diabetes mellitus I. typu na středních školách. Teoretická část je věnována problematice integrace a inkluze, stejně tak rozdílnostem v inkluzivním a integrovaném vzdělávání. Vymezuje žáka se specifickými vzdělávacími potřebami a dále žáka s onemocněním diabetes mellitus I. typu. Toto je také prozkoumáno z hlediska legislativy. Praktická část zjišťuje, jak jsou pedagogové informováni o onemocněních, omezeních či postiženích svých žáků s důrazem na onemocnění diabetes mellitus I. typu a zkoumá, zdali jsou schopni adekvátně reagovat na specifické potřeby těchto dětí. V této části je také věnován prostor žákům a jejich potřebám a očekáváním s ohledem na jejich onemocnění ve vztahu ke školní praxi. Závěrečná část se věnuje krátkému manuálu o onemocnění diabetes mellitus I. typu, který je určen především pedagogům a pedagogickým pracovníkům setkávajícím se pracovně s těmito dětmi.
Specific needs of children with Type 1 Diabetes Mellitus in secondary education
Keywords: integrace; inkluze; inkluzivní vzdělávání; diabetes mellitus I. typu; specifické vzdělávací potřeby; integration; inclusion; inclusive education; Type I. Diabetes Mellitus; specific educational needs