Asistent pedagoga ve školní družině a děti s poruchami chování - Švandová, Marie (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním výzkumným cílem této diplomové práce je zjistit, jak asistenti pedagoga a vychovatelé ve školní družině uvažují o výchově dětí s poruchami chování a problémy v chování. První kapitola se snaží rozlišit poruchy chování a problémy v chování, vymezuje etopedii a definuje poruchy chování, jejich etiologii a diagnostiku. Druhá kapitola se zabývá inkluzivním vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a vymezením pozice asistenta pedagoga z hlediska legislativy České republiky. Třetí kapitola je věnována kvalitativnímu výzkumnému šetření, které se snaží za pomoci fenomenologického rozhovoru přiblížit, jaká je zkušenost asistentů pedagoga a vychovatelů ve školní družině s výchovou dětí s poruchami chování a problémy v chování. Poznatky z vlastního výzkumu jsou porovnávány s teorií uváděnou v odborné literatuře. V závěru jsou vyvozena doporučení pro pedagogickou praxi.
Pedagogical assistant in after-school club and children with behavioural disorders
Keywords: asistent pedagoga; vychovatel; školní družina; žák se speciálními vzdělávacími potřebami; poruchy chování; ADHD; porucha pozornosti s hyperaktivitou; výchova; pedagogical assistant; after-school club; educator; pupil with special needs; behavioural disorders; ADHD; Attention Deficit Hyperactivity Disorder; education