Ženské postavy v prózách Jana Nerudy a Vítězslava Hálka - Gvoždiáková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce si klade za cíl zmapovat ženské postavy, jejich morfologii, funkce i typy, ve vybraných prózách Jana Nerudy a Vítězslava Hálka. Nejprve podáme stručný vhled do Doleželovy teorie vypravěče a fikčního světa a poté se již zaměříme na 3 nejdůležitější roviny textu, kterými jsou postavy, prostředí a vyprávěcí schémata. Jejich analýzu budeme provádět zejména s přihlédnutím k funkcím ženských postav v konkrétních dílech. Jako první tedy vytvoříme typologii ženských postav, následně se budeme věnovat vlivu prostředí na jejich percepci a naposledy vytvoříme přehled nejčastějších vyprávěcích schémat. V práci se opíráme především o výsledky vlastní analýzy a o nově vytvořené termíny pojmenovávající jak typy postav, tak vyprávěcí modely.
The female characters in the prose of Jan Neruda and Vítězslav Hálek
Keywords: ženské postavy; Jan Neruda; Vítězslav Hálek; typologie postav; female characters; Jan Neruda; Vítězslav Hálek; typology of the characters