Ověření vlivu intervenčního pohybového programu na rozvoj osobnosti s mentálním postižením v Ústavu sociální péče Slatiňany - Votápková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se ve své teoretické rovině zabývá tematikou mentálního postižení obecně, úžeji pak v souvislosti s pohybovými aktivitami. V praktické části práce byl ověřován již vytvořený intervenční pohybový program pro osoby s touto formou zdravotního postižení. Po dobu šestnácti týdnů byl aplikován na skupinu klientů Ústavu sociální péče se středně těžkým stupněm mentálního postižení a jeho účinek poté kvalitativně vyhodnocen dle výsledků testů motorické a sociální kompetence. Na základě těchto ukazatelů byl potvrzen pozitivní vliv programu na rozvoj osobnosti s mentálním postižením a zároveň ověřena možnost jeho realizace v podmínkách Ústavu sociální péče.
Check on effect interventional kinetic programme on development personalities with mental handicap in Constitution social care Slatiňany
Keywords: Zdraví; zdravotní postižení; mentální postižení; pohybové aktivity; psychomotorika; jógová cvičení; intervenční pohybový program; testy; motorická kompetence; sociální kompetence; zaměřené pozorování; kvalitativní vyhodnocení.; Health; disability; mental disability; kinetic activities; psychomotor; yoga exercises; the interventional kinetic programme; tests; kinetic skills; social skills; focused observation; qualitative evaluation.