Snadno dostupné jedy a trestná činnost s nimi v ČR - Pilař, Michal (Jihočeská univerzita, 2015)
Na základě studia dostupné literatury jsou v diplomové práci vymezeny snadno dostupné jedy, kterými jsou karbofuran, methanol, ethylenglykol, marihuana, pervitin, heroin a kokain. V diplomové práci je dále vymezena trestná činnost, které s těmito snadno dostupnými jedy páchána na území České republiky. Vymezené snadno dostupné jedy byly dále spojeny s konkrétní trestnou činností, která je s nimi páchána a na základě statistických výstupů Policie České republiky a Národní protidrogové centrály Policie České republiky byl proveden statistický výzkum, zda je s těmito snadno dostupnými jedy páchána trestná činnost na území České republiky a zda existují rozdíly v páchané trestné činnosti mezi jednotlivými kraji České republiky. Ve druhé části práce je popsána metodika práce a výzkumné otázky. Třetí část práce tvoří výsledky, kde je graficky porovnána páchaná trestná činnost se snadno dostupnými jedy. Závěrečnou část práce tvoří diskuze, kde jsou zanalyzovány dosažené cíle práce. K dosažení cílů práce jsou v této práci užity metody sběru dat, analýzy, metody matematické a grafické.Při psaní diplomové práce jsem se nejprve zabýval studiem odborné literatury v oblasti snadno dostupných jedů a studiem platných právních, které slouží jako právní podklad pro vymezení páchané trestné činnosti. Při psaní diplomové práce jsem vycházel z výzkumných otázek: Jsou snadno dostupné jedy dostupné v ČR? Existuje v ČR trestná činnost páchána pomocí snadno dostupných jedů? Existují rozdíly mezi jednotlivými kraji v ČR? Tyto výzkumné otázky byly splněním cílů práce zodpovězeny, tedy na území České republiky jsou snadno dostupné jedy dostupné, je s nimi páchaná trestná činnost a v této páchané trestné činnosti existují rozdíly mezi jednotlivými kraji.
Easily accessible poisons and crime in Czech republic
Keywords: snadno dostupné jedy; methanol; karbofuran; etkylenglykol; marihuana; pervitin; heroin; kokain; trestná činnost; easily accessible poisons; methanol; carbofuran; etkylenglykol; marijuana; methamphetamine; heroin; cocaine; crime