Stabilizační a mobilizační systém jako moderní forma revitalizace zdraví člověka - Kratochvíl, Jakub (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této bakalářské je práce stabilizační a mobilizační systém (dále jen SM systém) jako moderní forma revitalizace zdraví člověka. Špatné držení těla, nedostatečná kompenzace pohybu, či jednostranná zátěž, mohou vést k bolestem zad, které lze praktikováním cvičení SM systému zmírnit nebo dokonce úplně odstranit. V první části práce jsem se zabýval zpracováním teoretických podkladů týkajících se této problematiky a informací s ní souvisejících. V teoretické části jsou obsaženy informace o anatomii, funkcích, onemocněních a svalových nerovnováhách páteře, a metodě SM systém, jakožto možném řešení problémů s bolestí zad. Cílem práce bylo ověření efektivity metody SM systému a osvojení si základní sestavy cviků skupinou vybraných osob s různorodými problémy zad. Výzkum byl prováděn ve studiu Světlo Slunce v Českém Krumlově, pod dohledem certifikované terapeutky Marcely Velkové. Testovaný soubor byl tvořen dvanácti osobami ve věku 9-55 let, které byly sledované po dobu šesti měsíců. Výsledky jsou zpracovány metodou porovnání vstupní a výstupní diagnostiky prostřednictvím Dornovy metody. U všech aktivně se účastnících osob došlo vlivem aplikace metody SM systém ke zmírnění obtíží, ústupu bolesti a osvojení si správného dýchání společně s aktivací hlubokých stabilizačních svalů páteře. Dále u většiny sledovaných osob došlo k naučení a osvojení si skupiny cviků SM systému s následnou možností samostatného využití v běžném životě. Tím byla ověřena efektivita metody SM systém jako účinného prostředku revitalizace zdraví a byly splněny cíle této práce. Tato bakalářská práce může sloužit jako materiál k popularizaci SM systému.
Stabilization and mobilization system as a modern form of human's health revitalization
Keywords: SM systém; spirální stabilizace; spirální mobilizace; bolesti zad; SM system; spiral stabilization; spiral mobilization; backaches