Soft Science Fiction z perspektivy naratologie - Tůmová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2016)
V teoretické části se bakalářská práce zabývá literaturou podžánru soft science fiction. Předkládá definici pojmu science fiction a soft science fiction. Uvádí a definuje pojmy hard science fiction, jakožto protiklad soft science fiction, a utopie s dystopií, jakožto žánr soft science fiction prolínající. Dále práce představuje terminologie Lubomíra Doležela v rámci makrostruktury fikčních světů a Tomáše Kubíčka z perspektivy analýzy textů. Na základě jejich terminologií jsou v praktické části analyzované knihy soft science fiction.
Soft Science Fiction from the narratological point of view
Keywords: soft science fiction; hard science fiction; makrostruktura fikčních světů; strukturální analýza textů; soft science fiction; hard science fiction; macrostructure of fictional worlds; structural analysis of texts