Ikonografie ženy v českém symbolismu mezi lety 1880 - 1914 - Svobodová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce má za cíl zpracovat vývoj a proměny v zobrazování ženských postav u českých symbolistů v časovém rozmezí 1880 1914. Zaobírá se veškerými symboly a personifikacemi ženství, a míří tak ke zpracování uceleného ikonografického přehledu. Ten by měl zodpovědět otázku, zda se české symbolistní hnutí zabývalo předně ženou jako destruktivní antihrdinkou, nebo jestli zobrazuje i její kladný protipól. Práce je zároveň podložena studiem dobové dekadentně-symbolistní literatury, která se symbolice ženy věnuje.
The iconography of female archetype in the czech symbolist movement between the years 1880 - 1914
Keywords: symbolismus; žena; žena v umění; ženský archetyp; český symbolismus; ikonografie; symbolism; woman; woman in art; female archetype; czech symbolist movement; iconography