Kinegramme in der kontrastiven Phraseologie Deutsch - Tschechisch - Hrušková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Předložená bakalářská práce se zabývá kinegramy v německém jazyce a jejich českými ekvivalenty. Práce se dělí na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část popisuje základní terminologii frazeologické disciplíny, typické znaky frazeologismů a jejich klasifikaci, pojmy kinegram a konfrontativní frazeologii. V praktické části se v rámci kontrastivní frazeologie nachází německé kinegramy s přiřazenými českými ekvivalenty a jejich významy. Uvedené frazeologické páry a výrazy se člení do pěti skupin podle stupně shody. Některé kinegramy jsou blíže popsány a přiblíženy pomocí příkladů ze současného německého tisku.
Kinegrams in the Contrastive Phraseology German - Czech
Keywords: frazeologie; kontrastivní frazeologie; frazeologismus; kinegram; ekvivalence; phraseology; contrastive phraseology; phraseologism; kinegram; equivalence