Počátky vzdělávání v Prachaticích. Zaměřeno na Obecnou školu českou (1881) - Juřicová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je zaměřena na popis a shrnutí vývoje vzdělávání v Prachaticích. Stručněji popisuje vzdělávání ve středověku a to zejména na literátské škole. Následně se zabývá etapou existence nejpve německého gymnázia, později českého. Je zde nastíněn i národnostní problém, čili soužití Čechů a Němců v jednom městě a jeho blízkém okolí. Podkapitola o této národnostní problematice je kratšího charakteru, ale "kvalita" sousedských vztahů se prolíná víceméně celou prací. Dále se práce poněkud detailněji zabývá Obecnou školou českou, okolnostmi týkající se jejího vzniku a jejím chodem během třech období, čili v letech 1881?1918, 1918?1938, během okupace a prvními léty po osvobození. Poslední etapa je oproti předchozím dvěma stručnější. Práce končí rokem 1949, dobou, kdy termmín obecná škola zanikl.
The beginning of education in Prachatice. Intend on Czech Elementary school (1881)
Keywords: Literátská škola v Prachaticích; mistr Jan Hus; české a německé gymnázium v Prachaticích; Obecná škola česká; Prachatice během okupace; Literary school in Prachatice; mistr Jan Hus; Czech and German grammar school; Czech Elementary school; Prachatice during occupation