Riziko v investičním rozhodování - Gardoš, Radek (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce shrnuje pojmy a poznatky týkající se rizika v investičním rozhodování a přístupů, týkajících způsobů jeho měření a minimalizace. Dále popisuje jednotlivé způsoby zohlednění rizika v investičním rozhodování a přináší určitý pohled do problematiky posuzování rizika investičních projektů jako součásti celého okruhu otázek týkajících se hodnocení ekonomické efektivnosti projektů. Dále se práce pokouší za pomoci základních ukazatelů ekonomické efektivity jako je čistá současná hodnota, vnitřní výnosové procento, diskontovaná doba návratnosti a index rentability a s použitím alternativních přístupů zabezpečujících zohlednění rizika o nastínění možného způsobu procesu hodnocení investičního projektu.
RISK IN INVESTMENT DECISIONS
Keywords: Riziková prémie; Analýza citlivosti; Rozhodovací strom; Čistá současná hodnota; Risk premium; Sensitivity analysis; Decision tree; Net present value