Ke cti a slávě. Kapitoly z hudebního života Plzně 1848-1918 - Kilinger, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2006)
Předložená diplomová práce si klade za cíl nastínit pomocí kulturně-historického exkursu fenomén hudebního života Plzně v letech 1848-1918. Nejprve nás z důvodu jasnějšího náhledu zcela obecně uvádí do historicko-politických souvislostí města dané doby. V následujících kapitolách se poté snaží zhruba postihnout jednotlivá odvětví hudby, která byla stanovena podle interpretů i vlastních muzikálních odvětví. Jde tedy jak o projevy profesionálů a vůbec vznik profesionalizované hudby, tak i o uskupení a jednotlivce působící na bázi amatérské. Přirozeně bylo do sledovaného souhrnu včlenit též hudbu produkovanou na plzeňských kůrech a v devatenáctém století i vysoce výkonné a oblíbené kapely vojenského a polovojenského charakteru. Konečně je pak tato práce doplněna statí věnující se slavnostem a zábavám, kde hudba plnila významnou a nepřehlédnutelnou roli.
To Honour and Glory. Chapters of the Musical Life in Plzeň 1848-1918