Poskytování kulturně senzitivní ošetřovatelské péče těžce přizpůsobivým Romům - Reidingerová, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
V diplomové práci jsme se zaměřili na skupinu těžce přizpůsobivých Romů. Tuto skupinu jsme si definovali jako lidi, kteří mají jen základní vzdělání, jsou nezaměstnáni a tak zcela odkázáni na pomoc od státu v podobě sociálních dávek, posledním kritériem je sociální odloučenost, která tyto lidi staví na pokraj společnosti. Tento životní styl vyplývající z jejich společenského postavení se u těžce přizpůsobivých Romů odráží v jejich zdravotním stavu. Cílem této diplomové práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče o zdravé a nemocné těžce přizpůsobivé Romy a tyto specifika zpracovat do podoby standardu a sestavení edukačních zásad. Během výzkumného šetření jsme se zaměřili i na zjištění faktorů, které ovlivňují práci sester s těžce přizpůsobivými Romy.
Giving of cultural-senzitive nurse care to the heavily-adaptable Roma citizens
Keywords: Kulturně senzitivní ošetřovatelská péče; Těžce přizpůsobiví Romové; Romská kultura; Standard ošetřovatelské péče; Model Betty Neumanové; Curturally sensitive health and nursing treatment; Heavily-adaptible Roma citizens; Roma culture; Standards of nursing care; Betty Neumann´s system model